Project ‘Ontdek de Spoorzone’
‘Ontdek de Spoorzone’
Kennis en verhalen over een spoorwerkplaats gebruikt als vingeroefening voor de bibliotheek nieuwe stijl
Medio 2018 verhuist de centrale bibliotheek van Tilburg naar de Spoorzone. Deze oude werkplaats in het hart van de stad wordt omgevormd tot een bruisend gebied.
De imposante glazen LocHal vlakbij het station fungeert dan als decor voor een ‘bibliotheek nieuwe stijl’. Doel van de bibliotheek blijft de wereld van mensen groter te maken, hen helpen verder te kijken, vooruit te komen. Nieuw is dat niet alleen de rijke collectie aan boeken wordt ingezet. De vernieuwde bieb wil ook podium en werkplaats zijn. Dit doet men samen met andere organisaties en met de gebruikers.
Ontdek de Spoorzone
Het project ‘Ontdek de Spoorzone’ was een eerste vingeroefening voor deze aanpak. Ik was gedurende bijna anderhalf jaar projectleider. We ontsloten informatie over dit gebied (over vroeger, nu en straks) via een website, door de stad verspreide touchscreens en diverse mobiele applicaties. Vervolgens gingen we daarover uitgebreid in gesprek met inwoners, gebruikers, ondernemers en andere betrokkenen. Zij voegden nieuwe kennis en verhalen toe aan deze bijzondere collectie. En we leerden hoe bibliotheek & partners van waarde kunnen zijn bij de uitvoering van hún plannen, ideeën of dromen.
Cruciaal in dit project was de intensieve samenwerking met partners als de gemeente Tilburg, Tilburg University, Stadsmuseum, Regionaal Archief Tilburg, Fontys Transmedia Storytelling, CAST (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw) en het Brabants Dagblad. En last but not least met wijkbewoners en oud-NS-medewerkers.
Het project heeft de trots van Tilburgers op ‘hun’ Spoorzone vergroot. Mede dankzij die belangstelling heeft de gemeente besloten om het erfgoed een prominentere plek te geven in de verdere gebiedsontwikkeling.