Vernieuwend educatief programma WOII

Quiz Verboden - Sjerpen en strikjes 07-02 13305_preview

Vernieuwend educatief programma WOII

Hoe breng je een zwaar thema over op jonge kinderen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs? Een combinatie van stickerboek, Instagram en buitenactiviteiten bleek succesvol!

De Tweede Wereldoorlog behoort tot ons collectieve geheugen, is onderdeel van ons moreel kompas. Maar hoe breng je een zwaar thema over op jonge kinderen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs? De generatie die de oorlog heeft meegemaakt en ons met verhalen bij de les kan houden, wordt steeds kleiner. Het stelt onze generatie voor de opdracht nieuwe vormen te bedenken voor leerzame verbindingen met dit verleden.

Op verzoek van de gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg ontwikkelde het Stadsmuseum Tilburg een nieuw, lokaal georiënteerd programma voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Ik mocht leiding geven aan dit mooie project.

'Je had de kinderen moeten zien toen ze ontdekten dat die @mariejes van Instagram nog echt lééft!'

Het programma bestond uit de volgende onderdelen:

  • een stickerboek met plaatselijke historische feiten, lokale persoonlijke verhalen en talloze verwerkingsopdrachten. Ook werd aandacht besteed aan actuele raakvlakken met het thema.
  • via Instagram verstuurden we live’ berichten van @mariejestilburg, gebaseerd op de ervaringen van de inmiddels 89-jarige Marie-Jes van Ierlant.
  • een buitenprogramma met bijdragen van de bibliotheek, muziekschool en stadsgidserij

Inmiddels hebben de 7 deelnemende pilotscholen deze eerste editie een ruime voldoende gegeven. In het komend seizoen stellen we dit programma daarom beschikbaar voor alle basisscholen.

Meer informatie op deze speciale website.

VOORKANT

interesse gewekt?