Basisschool Reeshof

Donk - Basisschool Reeshof - Kunstwerk aan muur - De Gesworen Hoek

Basisschool Reeshof

Verhalen oogsten als inspiratie voor frisse start en nieuwe naam

De Gesworen Hoek is een basisschool in de Reeshof (B-Buurt). Het enthousiaste docententeam bestaat uit ‘oude rotten en jonge helden’. Zij verzorgen dagelijks onderwijs voor zo’n 140 kinderen, geholpen door een actieve kring van vrijwilligers, ondersteunend personeel en ouders.

Door de veranderingen in de wijk (groei multiculturele middenklasse) verandert ook de samenstelling van de school. Op dit moment zijn er – zeker in de onderbouw - zo’n 25 nationaliteiten vertegenwoordigd.

De nieuwe directeur ziet voor de (leerlingen op) school drie belangrijke opgaves: het wegwerken van taalachterstanden, het ontwikkelen van burgerschap en het positief tegemoet treden van de multiculturele toekomst. Hij wil met alle betrokkenen een frisse start maken om de opgaves het hoofd te kunnen bieden. Onder andere wil hij de huidige naam veranderen. Hij zocht een taalgevoelige procesbegeleider die hem daarbij kan ondersteunen.

Een nieuwe naam moet de symbolische vlag zijn die de lading kan dekken. Daarvoor is het belangrijk om de lading eerst goed onder woorden te brengen. Natuurlijk kan dit door formele documenten samen te vatten of belanghouders te interviewen. Dit levert waarschijnlijk niet de creatieve oogst op die de directeur zoekt. In mijn aanpak staat verhalen vertellen en beluisteren centraal. Het gaat dan om verhalen van een zo divers mogelijk palet betrokkenen (ouders, kinderen, docenten, vrijwilligers). Deze aanpak is spannend, maar levert vrijwel zeker (inspiratie voor) een nieuwe naam. Minstens zo belangrijk is dat deze aanpak een kans biedt om wat dieper te graven, om elkaars beweegredenen te ontdekken, om te bedenken hoe het is om ‘samen school te zijn’. Bovendien is de verhalenoogst prima bruikbaar voor aansprekende wervingscampagnes.

interesse gewekt?